|
|
INNEHÅLLSFÖRTECKNING
INGREDIENSLISTA
|
[ A B C D E F G H I K L M N O P S T U V X ]
A
Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer
Stabiliserar och höjer viskositet på t.ex. emulsioner
Alcohol Denat.
Denaturerad etanol
Allantoin
Utvinns från en specifik ört eller tillverkas på syntetisk väg och sägs ha lugnande och irritationshämmande egenskaper.
Aluminum Chlorohydrate
Sammandragande effekt på huden samt minskar utsöndringen av t.ex. svett.
Aminomethyl Propanol
Justerar pH
Aqua
Vatten
Ascorbic Acid
Justerar pH
Ascorbyl Palmitate
Antioxidant
[Tillbaka upp]
B
Barriärfunktion
Hudens barriärfunktion skyddar kroppens inre mot yttre skadliga ämnen som mikroorganismer, kemikalier etc. Det är hornlagret (det yttersta hudlagret) med dess lipider (fetter) som ger en skyddande barriär.
Betaine
Utvinns från sockerbetor och finns naturligt i huden. Den ger fukt och har en positiv effekt på hudens cellförnyelse och elasticitet.
Biosaccharide Gum-1
En sockermolekyl (polysackarid) utvunnen från majs eller soja, binder fukt till huden och är irritationshämmande.
Bis-PEG/PPG-16/16 PEG/PPG-16/16 Dimethicone
Emulgeringsmedel/Mjukgörande
2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol
Konserveringsmedel
Butyrospermum Parkii
Vegetabilisk olja utvunnen från sheanöt, den har vårdande och mjukgörande egenskaper.
[Tillbaka upp]
C
Canola oil
Vegetabilisk olja utvunnen från raps, den har vårdande och lugnande effekt på huden.
Caprylyl/Capryl Glucoside
Rengörande
Carbomer
Stabiliserar/Viskositethöjande
Ceramide 1
En lipid som finns naturligt i huden, har återuppbyggande egenskaper och förbättrar hudens barriärfunktion.
Ceramide 3
En lipid som finns naturligt i huden, har återuppbyggande egenskaper och förbättrar hudens barriärfunktion.
Ceramide 6II
En lipid som finns naturligt i huden, har återuppbyggande egenskaper och förbättrar hudens barriärfunktion.
Ceteareth-12
Emulgeringsmedel
Ceteareth-60 Myristyl Glycol
Emulgeringsmedel
Cetearyl Alcohol
Stabiliserar/Viskositethöjande
Cetearyl Ethylhexanoate
Mjukgörande
Cetearyl Glucoside
Emulgeringsmedel
Cetearyl Isononanoate
Mjukgörande
Cetyl Alcohol
Stabiliserar/Viskositethöjande
Cetyl Hydroxyethylcellulose
Stabiliserar/Viskositethöjande
Cholesterol
En lipid som finns naturligt i huden, har återuppbyggande egenskaper och förbättrar hudens barriärfunktion.
CI 77491, CI 77492, CI 77499, CI 77891
CI står för Color Index, pigment till L300 Bronze
Citric Acid
Justerar pH
Cocamidopropyl Betaine
Konditionerande, rengörande och ökar viskositet
Coco-Glucoside
Rengörande
Collagen
Collagen består av långa proteinkedjor, fibrer, som finns i vår bindväv, de ger huden stadga och elasticitet.
[Tillbaka upp]
D
Decyl Sunflower Esters
Mjukgörande/Konditionerande, från solros
Di-C12-13 Alkyl Malate
Mjukgörande
Dicaprylyl Carbonate
Mjukgörande
Diethylhexyl Carbonate
Mjukgörande
Dihydroxyacetone
Färgar huden brun genom reaktion med hudens proteiner
Dimethicone
Konditionerande
Disodium EDTA
Konserveringsmedel/Komplexbildare
Disodium Laureth Sulfosuccinate
Rengörande/Skumbildande
Disodium PEG-12 Dimethicone Sulfosuccinate
Rengörande
Disodium Phosphate
Justerar pH/Buffrande
[Tillbaka upp]
E
Emulgeringsmedel
Ett emulgeringsmedel stabiliserar en emulsion så att vattenfas och oljefas inte separerar.
Emulsion
Små droppar av vatten- och fettlösliga vätskor som är blandade med varandra i en enhetlig (homogen) blandning.
Ethylhexyl Stearate
Mjukgörande
Ethylparaben
Konserveringsmedel
[Tillbaka upp]
F
Formic Acid
Justerar pH
Fria radikaler
Fria radikaler är molekyler, som tappat en eller flera elektroner. Det innebär att den blir instabil och vill reagera med andra ämnen för att få tillbaka elektronerna. Det är detta som gör dem skadliga för huden och våra celler. Kroppen skyddar sig mot fria radikaler med hjälp av olika enzymer och antioxidanter t.ex. vitamin E .
Fructose
En sockerart som finns naturligt i frukt och honung, har egenskapen att binda fukt till huden.
[Tillbaka upp]
G
Glycereth-26
Konditionerande/Viskositethöjande
Glycerin
Konditionerande/Fuktbindande
Glyceryl Oleate
Mjukgörande/Emulgeringsmedel
Glyceryl Polyacrylate
Filmformande, drar till sig fukt och ger en skön känsla på huden.
Glyceryl Stearate
Mjukgörande/Emulgeringsmedel
Glycine
Fuktbindande ämne som finns naturligt i huden.
Glycol Distearate
Emulgeringsmedel
Glycyrrhetinic Acid
Kommer från lakritsroten och har en lugnande effekt på irriterad hud.
[Tillbaka upp]
H
Hydrogenated Canola Oil
Konditionerande/Mjukgörande
Hydrogenated Coco-Glycerides
Mjukgörande
Hydrogenated Vegetable Glycerides Citrate
Mjukgörande/Emulgeringsmedel
Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer
Stabiliserar/Viskositethöjande
Hydroxyethylcellulose
Stabiliserar/Viskositethöjande
Hydroxypropyl Methylcellulose
Stabiliserar/Viskositethöjande
Hydroxypropylcellulose
Stabiliserar/Viskositethöjande
[Tillbaka upp]
I
Inositol
Konditionerande/Fuktbindande
Isobutane
Gas
Isopentane
Gas
[Tillbaka upp]
K
Konditionerande
Ett konditionerande ämne kan t.ex. förbättra känslan, kvaliteten eller utseendet av ett annat ämne eller material. Konditionerande ämnen finns i de flesta kosmetiska produkter; vanligt förekommande i ex. hårbalsam är ämnen som gör det lättare att borsta ut håret när det är blött.
[Tillbaka upp]
L
Lactic Acid
Mjölksyra finns naturligt i huden, den binder fukt och har positiv effekt på hudens elasticitet och cellförnyelse. Mjölksyran i L300 serierna har syntetiskt ursprung.
Laureth-4
Emulgeringsmedel
Licorice (Glycyrrhiza glabra) Extract
Extrakt från lakritsroten, Glycyrrhiza glabra, som har en lugnande effekt på irriterad hud.
[Tillbaka upp]
M
Methylparaben
Konserveringsmedel
Methylsilanol Mannuronate
Vegetabiliskt extrakt från brunalg bundet till kisel (som finns naturligt i huden). Ökar smidighet och elasticitet (påverkar collagen-syntesen), skyddar även mot fria radikaler och återfuktar intensivt.
Mjukgörande
Ett ämne, ofta fetter, som gör huden mjuk och skön
[Tillbaka upp]
N
Niacinamide (Vitamin B3)
Konditionerande och finns naturligt i huden.
NMF
NMF står för Natural Moisturising Factor och är den grupp fuktbindande ämnen som finns naturligt i hudens hornlager, t.ex. urea (karbamid), mjölksyra osv.
[Tillbaka upp]
O
Oleth-20
Rengörande/Emulgeringsmedel
[Tillbaka upp]
P
Palmitic Acid
Emulgeringsmedel
Panthenol
Även kallad pro-vitamin B5 och har fuktbindande, lugnande och stärkande effekt på huden.
Paraffinum Liquidum
Mjukgörande/Konditionerande
Parfum
parfym
PEG-100 Stearate
Emulgeringsmedel
PEG-14M
Stabiliserar/Viskositethöjande
PEG-30 Stearate
Emulgeringsmedel
PEG-4 Rapeseedamide
Rengörande/Viskositetshöjande
PEG-40 Glyceryl Cocoate
Rengörande
PEG-40 Hydrogenated Castor Oil
Emulgeringsmedel/Rengörande
PEG-7 Glyceryl Cocoate
Rengörande
PEG-8
Fuktbindande
pH
pH är ett logaritmiskt mått på surhet. Lösningar med lågt pH är sura och de med högt pH kallas basiska.
Phenoxyethanol
Konserveringsmedel
Phytosphingosine
Phytosphingosine är en lipid och finns naturligt i huden. Den förbättrar hudens barriärfunktion, ökar nybildningen och minskar nedbrytningen av collagen, det ger en utslätande effekt på huden.
Polyaminopropyl Biguanide
Konserveringsmedel
Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate
Mjukgörande/Emulgeringsmedel
Polysorbate 20
Emulgeringsmedel
Polysorbate 60
Emulgeringsmedel
Potassium Phosphate
Justerar pH
PPG-15 Stearyl Ether
Mjukgörande
Propylene Glycol
Konditionerande/Fuktbindande
Propylparaben
Konserveringsmedel
[Tillbaka upp]
S
Salicyloyl Phytosphingosine
Phytosphingosine som är en lipid och finns naturligt i huden. Den förbättrar hudens barriärfunktion, ökar nybildningen och minskar nedbrytningen av collagen, det ger en utslätande effekt på huden.
Sodium Benzoate
Konserveringsmedel
Sodium Chloride
Vanligt salt, finns naturligt i huden och binder fukt, även viskositethöjande.
Sodium Citrate
Justerar pH/Buffrande
Sodium Coceth Sulfate
Rengörande/Emulgeringsmedel
Sodium Cocoamphoacetate
Rengörande /Konditionerande
Sodium Cocoyl Isethionate
Rengörande
Sodium Hyaluronate
Hyaluronsyra finns naturligt i huden och ökar hudens fukthalt både på lång och kort sikt, förbättrar även hudens elasticitet och barriärfunktionen.
Sodium Lactate
Fuktbindande ämne som finns naturligt i huden
Sodium Laureth Sulfate
Rengörande/Emulgeringsmedel
Sodium Lauroyl Lactylate
Emulgeringsmedel
Sodium Methylparaben
Konserveringsmedel
Sodium PCA
Fuktbindande ämne som finns naturligt i huden.
Sorbic Acid
Konserveringsmedel
Sorbitan Laurate
Emulgeringsmedel
Squalane
Konditionerande/Mjukgörande, finns naturligt i huden och utvinns från oliver.
Steareth-2
Emulgeringsmedel
Steareth-21
Emulgeringsmedel
Stearic Acid
Emulgeringsmedel
[Tillbaka upp]
T
Tocopherol
Antioxidant, vitamin E
Tocopheryl Acetate
Antioxidant, vitamin E
Triethanolamine
Justerar pH
Tromethamine
Justerar pH
[Tillbaka upp]
U
Urea
Fuktbindande ämne som finns naturligt i huden
[Tillbaka upp]
V
Viskositet
Viskositet är ett mått på en vätskas konsistens - ju högre viskositet desto mer trögflytande är vätskan.
[Tillbaka upp]
X
Xanthan Gum
Stabiliserar/Viskositethöjande
[Tillbaka upp]
|
|
|
|