Undersök brösten som en del av din hudvårdsrutin

Varje år får nästan 8000 kvinnor i Sverige en bröstcancerdiagnos. 1 av 10 kvinnor riskerar att få bröstcancer innan de fyllt 75 år. Bröstcancer är en sjukdom som inte diskriminerar. Alla kvinnor kan drabbas, oavsett ålder och bakgrund.

Kvinnor över 40 år kallas regelbundet till mammografiundersökningar. Att själv undersöka brösten är dock minst lika viktigt för att upptäcka bröstcancer tidigt – då en tidig upptäckt kan rädda liv.

Tillsammans med Bröstcancerförbundet höjer L300 därför rösten för brösten under Rosa oktober! Detta för att öka kunskapen om bröstcancer och hur man på egen hand undersöker brösten.

L300 stödjer Bröstcancerförbundet

Lär känna dig själv – och dina bröst

L300 tror att man med hudvård kan göra mycket för sitt välmående. Detta då hudvård innebär att man fokuserar helt på sig själv. När man unnar huden ett serum som ger mycket fukt, en noggrann rengöring och härliga krämer lär man känna sig själv, sin hud och sin kropp mycket bättre. Någonting som är desto mer viktigt för sitt välmående är att ge sig själv tiden för att undersöka sina bröst. Genom självundersökning lär man känna sina bröst som är ett viktigt komplement till mammografi för att öka förutsättningarna för tidig upptäckt.

Din kropp har gjort mycket för dig

Det finns mycket man kan säga om kroppar och bröst. Det är något som engagerar, och det finns många pekpinnar om hur våra kroppar ska se ut och hur de får visas. Vad som ska gömmas. Vad man ska vara stolt över.

Kroppar och bröst engagerar. Och visst är våra kroppar och bröst rätt så fantastiska! Din kropp är gjord för att klara av extrema påfrestningar och utmaningar. Din kropp har säkert också hjälpt dig uppnå nya höjder.

En självundersökning av bröstet är ett sätt för dig att komma närmare din kropp och dina bröst. Du lär känna dig själv lite bättre och kan tidigt upptäcka förändringar i brösten.

Så undersöker man sina bröst – Klämdagen

Klämdagen är en tjänst framtagen av Bröstcancerförbundet som påminner kvinnor om att undersöka sina bröst mer regelbundet. Att ge sina bröst lite extra tid.

Det är bra att undersöka sina bröst en gång i månaden. En rekommendation är att göra det dagarna efter mens. Med appen Klämdagen bestämmer du själv vilken dag som blir din klämdag och får då en påminnelse varje gång det är dags. I appen finns det även instruktioner för hur man undersöker sina bröst på bästa sätt.

Här kan du se en film om hur du bäst gör en självundersökning av dina bröst.

Självundersökning av brösten som en del av din hudvårdsrutin

Hudvårdsrutinen är oftast ett tillfälle för kvinnor att ge sig själv lite egen tid och omtanke. Så varför inte göra självundersökning av brösten till en del av din hudvårdsrutin? De gånger då du unnar dig lite extra tid för din hud, passa då på att även undersöka dina bröst. Kanske efter att du rengjort ansiktet eller använder en ansiktsmask. Ta tillfället att lära känna dina bröst lite bättre.

Köp L300 och stöd Bröstcancerförbundet!

L300 har under Rosa oktober ett samarbete med Bröstcancerförbundet. Vi skänker 5 kr för varje såld produkt till Bröstcancerförbundet (upp till 100 000 kr). Vill du stödja Bröstcancerförbundet i deras kamp mot bröstcancer året om? Här kan du läsa mer om vad du kan göra.

 

Klämdagen är tillgänglig för iPhone och Android, och finns att ladda ner på App store och Google play.