Kvinnor får inte den återhämtning de behöver

Kvinnor drabbas oftare av stressrelaterad ohälsa än vad män gör. Men så har de också svårare att hitta tid för nedvarvning. – Samtidigt är det inte så enkelt som att bara säga åt kvinnor att ”ta sig tid”, säger forskaren Carita Håkansson.

För den som läser livsstilsmagasin är det lätt att tro att yoga, mindfulness, och spa-besök är bästa botemedlet mot stress. Men vad är det egentligen som får kvinnor att återhämta sig och må bra i vardagen? Det har Carita Håkansson på Lunds Universitet studerat under många år. Och hon konstaterar att kvinnor mår bra av att göra kravlösa saker.
– Det vill säga sådant som bara är roligt, och inte upplevs som stressande eller pressande, säger hon.

Det kan tyckas självklart. Men problemet är att många kvinnor inte tar sig tid att göra sådant som är kravlöst. Carita Håkanssons studier visar att kvinnor över lag tycker det är viktigt att hitta balans mellan arbete, hem, familj, vänner, fritid, återhämtning och sömn. Samtidigt sätter kvinnor ofta andras behov före sina egna, vilket gör att en del inte får den återhämtning de behöver. För män å andra sidan är livsbalans i regel inte en lika stor grej. För dem är det istället viktigast att räcka till på jobbet, och de tar sig mer tid till att koppla av och göra roliga saker än vad kvinnor gör.
– Men varför det är så kan jag bara spekulera i, det är ett helt forskningsområde i sig, säger Carita Håkansson.

En leende kvinna står och spelar på en tv-spelsgitarr
En leende kvinna står och spelar på en tv-spelsgitarr

Att göra det möjligt för människor att må bättre är en samhällsfråga.

Carita Håkansson arbetade under lång tid med att rehabilitera kvinnor med stressrelaterad ohälsa. ”Vad gör du bara för att du själv tycker det är roligt? Vad gör du för att koppla av?”, brukade hon fråga. Ofta kunde kvinnorna inte svara.

Första steget var då att hjälpa dem se över vad de lade sin tid och energi på, och om det fanns utrymmet för förändringar. Det fanns det oftast. En kom fram till att hon av ren vana gjorde en massa saker som egentligen inte var nödvändiga. En annan pratade ihop sig med sin man om att fördela arbetet i hemmet på ett annat sätt.
– Poängen är att det ofta finns saker som vi tror att vi måste göra fast de egentligen inte är nödvändiga. Då kan det skapas tid för annat, säger Carita Håkansson.

Tre tjejer pratar och skrattar på en promenad vid ett skogsområde
Tre tjejer pratar och skrattar på en promenad vid ett skogsområde

Kvinnor sätter ofta andras behov före sina egna.

Samtidigt tycker hon det är orättvist att bara säga åt kvinnor att ta sig tid, för det är inte alltid så enkelt. Det beror på vad det finns för stöd hemma, hur livssituationen ser ut, och vilka möjligheter arbetsgivaren ger att få ihop livspusslet.
– Stressrelaterad ohälsa är ett folkhälsoproblem, och du kan inte bara räkna med att folk ska lösa situationen på egen hand. Att göra det möjligt för människor att må bättre är en samhällsfråga, säger Carita Håkansson.

Så vad har kvinnorna som Carita Håkansson hjälpt gjort med sin nyfunna tid? En började sjunga i kör. En annan började träna på gym. En tredje gick en kurs i sidenmålning. Men hon påpekar också att det är lika ok att bara ligga och kolla på tv-serier, att vara med barnen, eller ta hand om sig själv en stund i badrummet. Själv läser Carita Håkansson gärna en bok.
– Det är inte vad du gör som är det viktiga. Utan att hitta något som är skönt. Och släppa tanken på att prestera hela tiden, säger hon.

Om Carita Håkansson
Är universitetslektor och forskargruppschef för forskargruppen Arbetsorganisation och hälsa på Lunds Universitet.
Hennes huvudsakliga forskningsintresse är aktivitetsbalans. Det vill säga: en persons upplevelse av att balans mellan vardagslivets olika aktiviteter.

Därför är det här viktigt för oss på L300
Samhället är fullt av normer och pekpinnar. Det får hudvård att framstå som komplicerat och livsnödvändigt. Men det är det sällan. Något som däremot är livsnödvändigt är att du får tid för återhämtning och att du får göra dina egna val. Det vill vi på L300 lyfta fram, bland annat genom diskussioner och artiklar som den här. Vi har hudvårdsprodukter för alla hudtyper och för kvinnor i alla faser av livet. Hudvård får varken mer eller mindre utrymme än vad du vill ge det. L300 – hudvård för livet.

Vilken hudtyp har du?

Vilken hudtyp har du?