HUDVÅRD FÖR NYBÖRJARE

Bild som visar en kvinnas ansikte och under huden har hon prickar av ögonkräm från L300

Hudvård kan verka omständligt och ibland avskräckande, speciellt om man är nybörjare. Vad ska man egentligen använda, och vad gör alla produkter? Vi går igenom de vanligaste produkterna i en hudvårdsrutin och hur de används. Här är L300s guide till hudvård för nybörjare.

RENGÖRING

Rengöring gör som precis som namnet säger, den rengör huden från smuts och smink. Det finns rengöringar som är anpassade för huden och att förbereda den för kommande steg i rutinen, och andra som är mer anpassade för att ta bort smink. För dig som är nybörjare kan du sikta på en mild rengöring som inte torkar ut huden, t.ex L300 Cleansing Mousse som innehåller Panthenol, en ingrediens som lugnar och stärker huden.

NÄR SKA MAN ANVÄNDA RENGÖRING?

Rengör huden varje morgon och kväll. Huden utsätts för yttre påfrestningar och föroreningar både på dagen och under natten. En rengjord hud tar dessutom bättre upp serum och ansiktskrämer.

HUR ANVÄNDS EN RENGÖRING?

Fukta ansiktet med vatten och applicera rengöringen med cirkulära rörelser i ansiktet. Skölj därefter av med ljummet vatten. Efter rengöring kan du badda ansiktet torrt med en handduk. För att undvika bakterier kan det vara bra att ha en separat handduk för ansiktet.

TONER / ANSIKTSVATTEN / MICELLAR WATER

En toner, ansiktsvatten eller micellar water är väldigt likt vatten i sin konsistens. Detta är något som används efter rengöring för att ta bort smuts och orenheter som rengöringsprodukten inte fick med sig. En toner återställer även hudens PH-balans. För dig som upplever problem med acne är det speciellt bra att inkludera en toner i din hudvårdsrutin. L300 Deep Cleansing Toner innehåller salicylsyra som verkar milt exfolierande och förebygger uppkomsten av lättare acne.

NÄR SKA MAN ANVÄNDA EN TONER ELLER MICELLAR WATER?

Toner eller ansiktsvatten används direkt efter rengöring. En toners funktion är att återställa PH-balansen i huden efter rengöring. Den hjälper också att förbereda huden för nästa steg i hudvårdsrutinen.

HUR ANVÄNDER MAN TONER ELLER MICELLAR WATER?

Häll på lite av produkten på en bomullsrondell och applicera med lätta rörelser över hela ansiktet. Du kan titta på bomullsrondellen för att se smink eller smuts som rengöringen inte fick bort. Du behöver vanligtvis inte skölja av ansiktet efter att du har använt toner eller micellar water.

PEELING / EXFOLIERING

Huden skapar nya hudceller varje dag. När gamla hudceller samlas på huden kan huden i ansiktet se tråkig och matt ut. Exfoliering stimulerar cellförnyelsen och ger ökad lyster och en mjukare hud.

Det finns olika typer av exfoliering – skrubb, syra och peeling. Vissa produkter ska tvättas av och andra inte. Ett tips är att använda exfoliering på kvällen, speciellt under sommaren. Huden kan bli röd när man använder peeling och exfolierar man på kvällen ger detta huden en chans att återhämta sig.

HUR OFTA SKA MAN EXFOLIERA HUDEN?

Hur ofta man ska använda exfolierande produkter beror helt på vilken produkt det är. För det allra flesta går det bra att exfoliera huden några gånger i veckan. En ansiktsskrubb, så som L300 Pure Cleansing Face Scrub, är mild nog att användas varje dag. Ansiktsskrubben är en mekanisk peeling, vilket innebär att den innehåller små skrubbkorn som skrubbar bort döda hudceller.

SERUM

Ett serum innehåller ofta en högre koncentration av aktiva ingredienser än exempelvis dagkräm eller nattkräm. Det är bra att inkludera serum i sin hudvårdsrutin, speciellt om man vill fokusera på ett hudproblem eller tillstånd, exempelvis torr hud, acne eller glow.

Det finns många olika typer av serum och vilket som är rätt för dig beror på vad du vill att ditt serum ska göra. L300 erbjuder flera prisvärda serum. För mer glow rekommenderar vi att leta efter ett serum med C-vitamin. Om du har torr hud eller vill motverka ålderstecken kan du leta efter ett serum med fuktgivande ingredienser som hyaluronsyra eller karbamidHär kan du läsa vår guide till serum.

NÄR SKA MAN ANVÄNDA SERUM?

Serum används efter rengöring och toner, men innan dagkräm och nattkräm. Serum kan användas både morgon och kväll, och du kan även applicera flera serum i din hudvårdsrutin. Börja då med den som har den tunnaste konsistensen.

HUR ANVÄNDER MAN SERUM?

Applicera en mängd likt storleken på en ärta över hela ansiktet. Du kan använda ett eller flera serum i din hudvårdsrutin. Börja då med att applicera serumet med tunnast konsistens.

ANSIKTSKRÄM

En ansiktskräm återfuktar huden och skapar en slags skyddande barriär. Den hjälper även till att ’’kapsla in’’ alla härliga ingredienser man applicerat innan i sin hudvårdsrutin. Är man nybörjare på hudvård kan det vara bra att leta efter en ansiktskräm som innehåller kända fuktgivande ingredienser, som hyaluronsyra och karbamid. L300 har flera olika ansiktskrämer beroende på din hudtyp. Har du torr hud rekommenderar vi vår bästsäljare Intensive Moisture Face Cream. Om du istället har mogen hud kan vi rekommendera Hyaluronic Renewal Anti-Age Day Cream som ger huden fukt, fasthet och en jämnare hudton.

NÄR SKA MAN ANVÄNDA ANSIKTSKRÄM?

En ansiktskräm används varje morgon och kväll. På morgonen applicerar du en dagkräm efter rengöring, toner, serum och ögonkräm. Det är ofta det avslutande steget i hudvårdsrutinen. På kvällen applicerar du nattkräm som det sista steget i rutinen.

HUR ANVÄNDER MAN ANSIKTSKRÄM?

Applicera ansiktskräm med lätta rörelser över hela ansiktet och halsen. Om du har fet hud kan du satsa på en ansiktskräm som är lite lättare i sin konsistens. Om du har torr hud kan du istället använda en lite fetare kräm. Om din ansiktskräm inte innehåller SPF är det bra att följa upp med ett solskydd.

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN DAGKRÄM OCH NATTKRÄM?

En vanlig fråga när det kommer till ansiktskräm är vad är skillnaden mellan dagkräm och nattkräm? En nattkräm hjälper till att återställa och reparera huden efter dagen. Den brukar innehåller mer aktiva och djupgående ingredienser än dagkräm. Dagkräm brukar vara tunnare än nattkräm. Som hudvårdsanvändare brukar man också ställa högre krav på att dagkräm ska fungera bra under smink och skydda huden mot yttre påverkan.

VILL DU HA TIPS PÅ HUDVÅRDSRUTINER?

Nu när du har lärt dig lite mer om hudvård så är det dags att sätta ihop en hudvårdsrutin. L300 har tagit fram en enkel instruktionsfilm som visar hur du sätter ihop en rutin som passar både nybörjare och hudvårdsexperter.

I VILKEN ORDNING SKA MAN ANVÄNDA HUDVÅRDSPRODUKTER?

  1. Rengöring
  2. Toner
  3. Serum
  4. Ögonkräm
  5. Dagkräm eller nattkräm

HUDVÅRDSRUTINER

[xyz-ips snippet="Video-Section-Blog-article"]
[xyz-ips snippet="Show-element-on-blog-article"]
Scroll to Top