TORR HUD I ANSIKTET – SÅ SLIPPER DU DEN

Så slipper du torr hud i ansiktet

Att ha torr hud i ansiktet kan vara allt från irriterande till riktigt obehagligt. Men varför blir huden torr, och vilken typ av hudvård är bäst för torr hud? Specialistläkaren svarar.

Anna Hallander är specialistläkare inom hudsjukdomar på Uppsala Hudläkarmottagning och behandlar oftast patienter med stora hudproblem, som eksem och extremt torr hud.

– Men jag träffar även sådana som har mer normala besvär, som torr hud i ansiktet, säger hon.

Hon berättar att det finns några vanliga orsaker till att huden blir torr.

VANLIGA ORSAKER TILL TORR HUD

  • Låg luftfuktighet. Speciellt på vinterhalvåret.
  • Överdriven rengöring – du sköljer bort de ämnen som hjälper huden att hålla sig mjuk.
  • I stora doser kan UV-strålningen från solen ge torr hud.
  • Stigande ålder. Hudens förmåga att binda fukt minskar när vi åldras.
  • Hormonförändringar, till exempel vid graviditet eller i klimakteriet.
  • Torr hud kan även bero på hudsjukdomar som eksem eller psoriasis. Det kan också vara en biverkning av medicin.

– Då är det bra träffa en läkare för att få hjälp, säger Anna Hallander.

SLIPP TORR HUD I ANSIKTET MED RÄTT HUDVÅRD

För att undvika problem med eksem, torr och irriterad hud, eller åtminstone lindra besvären, är det viktigt med rätt hudvård. Främst gäller det att inte tvätta i onödan, och att smörja regelbundet.

– Det finns en myt om att det går att ”skämma bort” huden, alltså att vänja den vid krämer, men det stämmer inte, säger Anna Hallander.

Med andra ord är det bara bra att använda en ansiktskräm i förebyggande syfte, och gärna en fetare kräm eller ansiktsmask när det passar, till exempel till natten.

SÅ VÄLJER DU RÄTT ANSIKTSKRÄM OCH ANSIKTSMASK

Så vad ska en bra ansiktskräm eller ansiktsmask innehålla? Anna Hallander berättar att karbamid, glycerol och propylenglykol är bevisat effektiva ämnen, som ofta förekommer i hudkrämer.

Karbamid kallas även urea och kan svida om huden är riktigt torr. Det kan leda till röd och irriterad hud hos vissa, och i sådana fall är det bäst att inte använda det mot torr hud i ansiktet, utan bara på kroppen.

– Men för de flesta funkar en ansiktskräm med karbamid alldeles utmärkt, och det är ett effektivt ämne, säger Anna Hallander.

Oljor är också mjukgörande, men vissa oljor kan ge allergiska reaktioner, till exempel kokosolja. Andra får acne om de använder olja, eller en ansiktskräm eller ansiktsmask med mycket fett. Men återigen – för många funkar det bra.

– Du måste helt enkelt hitta det som passar dig bäst, vi föds med olika sorters hud och behöver olika sorters hudvård, säger Anna Hallander.

TORR HUD OCH VITAMINBRIST

Många undrar om torr hud kan bero på vitaminbrist. Svaret är både ja och nej. Om torr hud är enda problemet beror det sannolikt inte på vitaminbrist. Däremot kan kraftigt undernärda personer, eller personer med skörbjugg, få torr och sprucken hud.

– Men det är mycket ovanligt i utvecklade länder, säger Anna Hallander.

L300 PRODUKTER SOM HJÄLPER MOT TORR HUD

L300 Intensive Moisture är en ansiktsvårdsserie speciellt anpassad för torr hud som ser till att fuktbalansen återställs. I serien hittar du serum, ögonkräm, dagkräm och nattkräm. Karbamid är en av nyckelingredienserna i hudvårdsprodukterna. Resultatet är en vacker återfuktad hud med bevarad spänst och ökat skydd mot yttre påfrestningar.

TESTA L300 HUDANALYS

Analysera din hud och ta reda på vad den behöver med L300 Hudanalys. Där laddar du upp en selfie och svarar på några snabba frågor. Därefter får du produktrekommendationer och tips och råd kring hur du kan ta hand om din hud på bästa sätt. Här kan du göra en Hudanalys.

[xyz-ips snippet="Video-Section-Blog-article"]
[xyz-ips snippet="Show-element-on-blog-article"]
Scroll to Top