VILKEN HUDTYP HAR DU?

Kvinna med orange hår tittar snett uppåt

Vi människor är alla unika, och det är även vår hud. Olika hudtyper innebär att man har olika behov när det kommer till hudvård och hur man bäst tar hand om sin hud. Men hur vet man egentligen vilken hudtyp man har? Vi har skapat en guide som förklarar de olika hudtyperna och vad de behöver.

NORMAL HUD

Normal hud kännetecknas främst av en god balans mellan fukt och fett. Huden har även en smidig och fin konsistens och normal talgproduktion. Även om du med normal hud upplever relativt få problem är det fortfarande viktigt att ta hand om huden ordentligt. Skydda din hud mot sol och kyla, använd en fuktgivande ansiktskräm och rengör huden varje dag.

FET HUD

Fet eller oljig hud kännetecknas av att den kan bli blank. Detta beror på att huden producerar mycket talg. Det är därför inte ovanligt att de med fet hud ofta kan få finnar och förstorade porer. Fet hud är mycket vanligt i tonåren på grund av hormonella förändringar, men det förekommer även hos vuxna.

Många personer med fet hud använder för starka eller för många produkter, vilket tyvärr kan förvärra problem med finnar. Genom att ha en enkel hudvårdsrutin med anpassade produkter för din hudtyp kan du balansera din hud och minimera finnar, samtidigt som du håller huden fräsch och strålande.

KOMBINERAD HUD

För kvinnor mellan 20 och 35 år är kombinerad hud den vanligaste hudtypen. Kombinerad eller blandad hy kännetecknas av att huden har både torra och oljiga områden. Kinderna är ofta torra och man kan bli blank i T-zonen. T-zonen består av pannan, näsan och hakan.

Det kan vara svårt att stabilisera kombinerad hud, eftersom den mest optimala hudvården ofta involverar olika krämer för olika delar av ansiktet. Men det finns bra ansiktskrämer som passar kombinerad hud.

Det är dessutom viktigt att rengöra huden morgon och kväll. Ett tips är även att använda hudvårdsprodukter från samma serie eftersom de är utformade för att ge optimal effekt när de används tillsammans.

TORR HUD

Om din hud känns tråkig, stram med områden där huden flagnar så har du troligtvis torr hud. Det är inte ovanligt att kvinnor över 35 år i perioder känner att de har torr hud. Anledningen till detta beror på en minskning av hudens egna oljeproduktion. Denna oljeproduktion minskar med åren, och ju äldre du blir, desto mer upplever du huden som torr.

För att motverka torr hud rekommenderas det att använda produkter som ger huden mycket fukt. En fuktgivande nattkräm kan också hjälpa din hud att upprätthålla en bra fuktnivå.

KÄNSLIG HUD

Vissa upplever känslig hud endast under vissa perioder, men andra har känslig hud konstant. Tidigare trodde man att känslig hud endast var ett resultat av att man hade torr hud. Men eftersom huden idag utsätts för föroreningar och torrt inomhusklimat så kan alla ha känslig hud.

Känslig hud innebär att huden kan reagera vid användning av vissa produkter, eller om huden utsätts för temperatur eller väderväxlingar. Huden kan exempelvis reagera med rodnad eller värme när den utsätts för kall vind, eller irritation och klåda när man använder vissa hudvårdsprodukter.

Om du har stora hudirritationer bör du undvika att använda parfymerade produkter. Leta efter hudvård som är speciellt anpassad för känslig hud utan ingredienser som skulle kunna irritera huden.

[xyz-ips snippet="Video-Section-Blog-article"]
[xyz-ips snippet="Show-element-on-blog-article"]
Scroll to Top